Ik geloof rotsvast dat er nooit teveel creativiteit in deze wereld is.
Méér zelfs: creativiteit is tegenwoordig een van de basisvereisten die nodig zijn om te overleven in onze steeds sneller veranderende omgeving.
Laten we het fenomeen economische crisis eens vanuit een historische contekst bekijken. Kondratjev, Kutznets, Juglar en Kitchin ontdekten in de opeenvolgende crisissen cycli van respectievelijk gemiddeld 52, 20, 9 en 4 jaar. Voor al deze golven was innovatie bovendien de aanzet om uit het dal te klimmen. Bij extrapolatie kunnen we met een boutade stellen dat het tegenwoordig alle dagen crisis is. En dus...
Om te overleven in een crisis is (mentale) flexibiliteit en vandaar creativiteit, van levensbelang. Wie niet flexibel is, overleeft de inslag van een meteoriet niet: dat hebben de dinosauriërs ons voldoende aangetoond. Soepelheid in onze hersenen wordt cruciaal om mee te kunnen, terwijl starre denkpatronen dodelijk zijn.
Het competitief voordeel van een nieuw idee is in deze geglobaliseerde wereld bovendien slechts een kort leven beschoren. Dus creativiteit is nodig, alle dagen opnieuw! Observeer ook de exponentiële curve die de vlucht van kennis, wetenschap & techniek op alle vlakken genomen heeft.
Ik geloof rotsvast dat iedereen creatief kan zijn.
Er bestaan uiteraard natural born creatives, maar elk individu kan creatief leren denken. Ook al is de een er misschien sneller mee weg dan de ander. Het is zoals met wiskunde- of taalkennis: iedereen kan deze vaardigheden leren, maar sommige mensen moeten net dat tikje harder werken, terwijl anderen juist dat ietsie-pietsje meer aanleg hebben.
De fun van creativiteit genereert bovendien grote tevredenheid bij de deelnemers. Mensen vertrekken na de brainstorm met een goed gevoel: “Creativiteit? Ik kan het ook!” Het doet appèl aan veel van de natuurlijke vermogens die we vroeger als spelend kind hadden. En vandaar die blije tevredenheid na een geslaagde brainstormsessie: de homo ludens wandelt op adrenaline naar buiten! En hij of zij kan voortaan ook de aangeleerde skills in veel domeinen van het dagelijkse leven toepassen.